Bulgarian Czech English French Greek Italian Macedonian Polish Romanian Russian Serbian

Блог

Видове дървесинa

Видове дървесинa

В момента, когато трябва да изберем дървена мебел, се сблъскваме с десетки видове дървесина. Заливат ни с красиви предложения, а ние не знаем кой е най-правилният избор. Говорят ти за дъбчета и борчета, и изведнъж споменават мека и твърда дървесина, а ти нямаш идея за какво става въпрос.

Това е напълно реална ситуация, от която екипът на Барон сме решили да те измъкнем чрез нашия полезен наръчник. Тук ще ти покажем разликата между различните видове дървесина, а ТУК можеш да разбереш как да избереш правилната маса.

Какво се има предвид под мека и твърда дървесина? Едната по-твърда ли е, другата по- лесно ли се огъва?  Тук ще обясним всичко най-важно.

Този термин не се използва дотолкова, за да определи твърдостта на едно дърво, а всъщност се определя от вида дърво, от което идва дървесината.

vidove darvesina

Мека дървесина.

Меката дървесина е добита от иглолистно или вечно зелено дърво. Те имат по-бърз растеж, затова и често те са по-евтиният избор. Примери са бор, кедър, ела, смърч и секвоя.

Твърда дървесина.

Твърдата дървесина е добита от широколистни дървета. Те се отличават с това, че имат по-бавен растеж и често са с по-плътна структура от меката дървесина. Затова може да се каже, че те са по-издръжливи и здрави. Представители на твърдата дървесина са дъб, тик, бук, махагон, клен и орех.

В заключение – меката дървесина – това са иглолистните дървета, а твърдата е добита от широколистни.

 

 

Сушене на дървесина

Сушене на дървесина

Сушенето на дървесина е процес, който намалява количеството на влага в дървото преди да бъде използвано по предназначение. Има два начина за сушене – в сушилня (гореща пещ) и естествено сушене, което е по-традиционният начин.

Има две главни причини да бъде предприето изсушаване:

  • Дърво за изгаряне – трябва то да е добре изсъхнало, преди да се изгори. Тук свиването или напукването на дървото не е проблем.
  • За дърводелство – за производството на мебели, инструменти и други. В този случай е важно процесът на сушене да е правилно извършен.

Сушилня

Сушилнята има няколко предимства – дървесината се изсушава по-равномерно заради контролираната температура и въздушното течение. Най-често външната част на дървото съхне по-бързо от сърцевината, а използвайки сушилня се позволява всичко да се случва на равни темпове за не голям период от време.

sushene darvesina

Време: По-бърз процес е от естественото сушене – отнема месец за пълно изсушаване.

Сушилнята може да причини повреди по дървения материал, ако процесът на сушене не е оптимално изпълнен. Външният слой може да започне да изсъхва по-бързо от вътрешния и може да остане влажен.

Естествено съхнене

Плюсът на този метод е по-ниската му цена. Въпреки това има и няколко минуси – в зависимост от времето и метеорологичните обстоятелства може да се появят няколко увреждания по дървото. Горещото време и сухите ветрове могат да причинят напуквания и нацепвания по ръбовете краищата.

Време: Също така това е и доста по-бавен процес – отнема година, за да изсъхне дървеният материал.

И двата начина са добри, когато са извършени по правилен начин, и резултатът е на лице.

Ние от Барон разчитаме винаги на качествено изсушен дървен материал, който да ни служи за работа.

Как да изберем правилния плейграунд?

Ако сте собственик на заведение и вашата клиентела включва родители с малки деца, може би сте се поинтересували от детските кътове и това да предоставите на децата възможност да играят на воля, докато техните родители се наслаждават на времето, прекарано при вас на спокойствие.  Детските кътове (или плейграунди) набират голяма популярност по целия свят и все повече собственици взимат решение за изграждането на такъв тип съоръжение в заведенията си.  Ако и вие обмисляте възможността за подобна инвестиция, може би е време да направите списък с основните неща, на които трябва да обърнете внимание преди да вземете окончателно решение.

Прочети още: Как да изберем правилния плейграунд?

Как да изберем правилната форма за маса? (3 неща, на които да обърнем внимание)


Формата, естествено се определя от наличното пространство и предпочитанията. За ваше улеснение, тук сме събрали най-важното, което трябва да знаете, за да направите правилния избор.

Правоъгълна маса

masa ot masivno dyrvo

Правоъгълните маси са най-често срещаните, понеже повечето стаи са правоъгълни. Идеален избор при нужда за настаняване на повече от 4 души. Ако имате голям списък с близки, които да настаните, то това би било добро решение. Важно е тук да се обърне внимание дали стаята, в която ще е масата е достатъчно голяма, за да не заеме прекалено голяма част от свободното пространство.  

Размери: Стандартните размери варират в зависимост от желаната големина. Най-използваните и желани размери са 120*80; 140*80; 160*80; 200*80(90)см. За открити просторни пространства и настаняване на 10 души е предпочитан размерът 400*100(90)см.

Квадратна маса

kvadratna masa masiv

Квадратните стоят най-добре в квадратни стаи и са добър избор, ако нямаме голям списък от гости. Симетричността на масата я прави особено подходяща за голяма част от стаите, независимо от останалата част от обзавеждането, понеже често не се набива толкова на очи. Може лесно да се премести в някой ъгъл, когато не е необходима, затова е и подходяща, когато се използва от малък брой хора или 

когато не е необходима всеки ден.

Размери: Стандартните размери са 60*80см. Този размер често е предпочитан от ресторантьори за настаняване на двама души. Размеът 80*80см е достатъчен, за да събере четирима души. Също използвана комбинация е 90*90см, а по-рядко срещана е 100*100см, поради по-обширното място, което заема – предпочитана е главно от просторни заредения, често за открити пространства.

Прочети още: Как да изберем правилната форма за маса? (3 неща, на които да обърнем внимание)

Пролетно зареждане на градински мебели

С наближаването на пролетта започва и подготовката за летния сезон. И докато едни се отдадоха на заслужен отдих през зимните месеци, при нас работата не спира! През новия сезон ще имате възможност лично да разгледате новите ни предложения на градински мебели от естествен и изкуствен ратан в обновения ни шоурум в Слънчев Бряг. Там колегите ни ще ви запознаят с всички наличности и ще ви помогнат да направите правилният избор на градинска мебел. И така, какво ново всъщност ще откриете през настоящия сезон?

Градински мебели от изкуствен ратан

128 bql baron 79 bql nova masa baron 2
През месец април ще можете да се насладите на новото ни зареждане с мебели от изкуствен ратан. Новите комплекти, които пристигнаха в края на март се предлагат в цветове венге и бяло, като отново ще имате възможността да изберете сами вида на масата – квадратна или кръгла. Миналогодишните ни бестселъри BR79 и BR88 вече също са налични. Поради големия интерес към BR128 тази година в складовата ни база ще откриете комплекта не само в цвят венге, но и в бяло. Комплектът набира популярност на българския пазар и най – вероятно ще се изчерпа бързо, за това побързайте!

Градински мебели от естествен ратан

Градински комплект Борнео Градински комплект Рива
За наближаващият сезон помислихме и за това, какво ново от света на естествения ратан можем да ви предложим. Новите комплекти „Рива“ и „Пеланги“ са с по овални фори и се предлагат в натурален светъл ратан. Градинският комплект „Борнео“ от своя страна е изработен от тъмен ратан, като към комплекта са включени и изчистени бели възглавници. Не забравяйте да обърнете внимание и двата модела „Бахама“, които са тотален хит в Румъния!

Шоурум


showroom 1 showroom 2

Ние обичаме да глезим клиентите си и бихме желали да се чувствате като у дома си, когато ни посещавате. За това през зимните месеци ние се постарахме да реновираме изложбената ни зала в Слънчев Бряг, която вече е налице! В шоурума ни ще откриете мостри на различни комплекти от ратан и изкуствени растения, храсти и дръвчета.
Ще се радваме да ни посетите и разгледате новостите, които фирма Барон ви предлага!

showroom 3 showroom 4

Не знаете къде се намира шоурумът ни ? Научете как да стигнете като цъкнете тук.
Нямата възможност да ни посетите? Вижте всичките ни предложения в сайта ни или на нашата фейсбук страница Барон.

Контакти

iconfinder viber social media icons 2986069+359 895 122 292
+359 894 471 995
           +359 879 898 990

iconfinder Tilda Icons 1ed mail 3586360 sales@baron.bg
marketingbaron2@gmail.com
               baronsales2@gmail.com

Офис Хасково; ул. Балкан 2
Складова база - Бургас
Зад разсадника на Бургасцвет

Доставка Еконт -20%

доставка с еконт -20%