Bulgarian Czech English French Greek Italian Macedonian Polish Romanian Russian Serbian

Блог

Видове дървесинa

Видове дървесинa

В момента, когато трябва да изберем дървена мебел, се сблъскваме с десетки видове дървесина. Заливат ни с красиви предложения, а ние не знаем кой е най-правилният избор. Говорят ти за дъбчета и борчета, и изведнъж споменават мека и твърда дървесина, а ти нямаш идея за какво става въпрос.

Това е напълно реална ситуация, от която екипът на Барон сме решили да те измъкнем чрез нашия полезен наръчник. Тук ще ти покажем разликата между различните видове дървесина, а ТУК можеш да разбереш как да избереш правилната маса.

Какво се има предвид под мека и твърда дървесина? Едната по-твърда ли е, другата по- лесно ли се огъва?  Тук ще обясним всичко най-важно.

Този термин не се използва дотолкова, за да определи твърдостта на едно дърво, а всъщност се определя от вида дърво, от което идва дървесината.

vidove darvesina

Мека дървесина.

Меката дървесина е добита от иглолистно или вечно зелено дърво. Те имат по-бърз растеж, затова и често те са по-евтиният избор. Примери са бор, кедър, ела, смърч и секвоя.

Твърда дървесина.

Твърдата дървесина е добита от широколистни дървета. Те се отличават с това, че имат по-бавен растеж и често са с по-плътна структура от меката дървесина. Затова може да се каже, че те са по-издръжливи и здрави. Представители на твърдата дървесина са дъб, тик, бук, махагон, клен и орех.

В заключение – меката дървесина – това са иглолистните дървета, а твърдата е добита от широколистни.

 

 

Сушене на дървесина

Сушене на дървесина

Сушенето на дървесина е процес, който намалява количеството на влага в дървото преди да бъде използвано по предназначение. Има два начина за сушене – в сушилня (гореща пещ) и естествено сушене, което е по-традиционният начин.

Има две главни причини да бъде предприето изсушаване:

  • Дърво за изгаряне – трябва то да е добре изсъхнало, преди да се изгори. Тук свиването или напукването на дървото не е проблем.
  • За дърводелство – за производството на мебели, инструменти и други. В този случай е важно процесът на сушене да е правилно извършен.

Сушилня

Сушилнята има няколко предимства – дървесината се изсушава по-равномерно заради контролираната температура и въздушното течение. Най-често външната част на дървото съхне по-бързо от сърцевината, а използвайки сушилня се позволява всичко да се случва на равни темпове за не голям период от време.

sushene darvesina

Време: По-бърз процес е от естественото сушене – отнема месец за пълно изсушаване.

Сушилнята може да причини повреди по дървения материал, ако процесът на сушене не е оптимално изпълнен. Външният слой може да започне да изсъхва по-бързо от вътрешния и може да остане влажен.

Естествено съхнене

Плюсът на този метод е по-ниската му цена. Въпреки това има и няколко минуси – в зависимост от времето и метеорологичните обстоятелства може да се появят няколко увреждания по дървото. Горещото време и сухите ветрове могат да причинят напуквания и нацепвания по ръбовете краищата.

Време: Също така това е и доста по-бавен процес – отнема година, за да изсъхне дървеният материал.

И двата начина са добри, когато са извършени по правилен начин, и резултатът е на лице.

Ние от Барон разчитаме винаги на качествено изсушен дървен материал, който да ни служи за работа.

Как да изберем правилната форма за маса? (3 неща, на които да обърнем внимание)


Формата, естествено се определя от наличното пространство и предпочитанията. За ваше улеснение, тук сме събрали най-важното, което трябва да знаете, за да направите правилния избор.

Правоъгълна маса

masa ot masivno dyrvo

Правоъгълните маси са най-често срещаните, понеже повечето стаи са правоъгълни. Идеален избор при нужда за настаняване на повече от 4 души. Ако имате голям списък с близки, които да настаните, то това би било добро решение. Важно е тук да се обърне внимание дали стаята, в която ще е масата е достатъчно голяма, за да не заеме прекалено голяма част от свободното пространство.  

Размери: Стандартните размери варират в зависимост от желаната големина. Най-използваните и желани размери са 120*80; 140*80; 160*80; 200*80(90)см. За открити просторни пространства и настаняване на 10 души е предпочитан размерът 400*100(90)см.

Квадратна маса

kvadratna masa masiv

Квадратните стоят най-добре в квадратни стаи и са добър избор, ако нямаме голям списък от гости. Симетричността на масата я прави особено подходяща за голяма част от стаите, независимо от останалата част от обзавеждането, понеже често не се набива толкова на очи. Може лесно да се премести в някой ъгъл, когато не е необходима, затова е и подходяща, когато се използва от малък брой хора или 

когато не е необходима всеки ден.

Размери: Стандартните размери са 60*80см. Този размер често е предпочитан от ресторантьори за настаняване на двама души. Размеът 80*80см е достатъчен, за да събере четирима души. Също използвана комбинация е 90*90см, а по-рядко срещана е 100*100см, поради по-обширното място, което заема – предпочитана е главно от просторни заредения, често за открити пространства.

Прочети още...

Как да изберем правилния плейграунд?

Ако сте собственик на заведение и вашата клиентела включва родители с малки деца, може би сте се поинтересували от детските кътове и това да предоставите на децата възможност да играят на воля, докато техните родители се наслаждават на времето, прекарано при вас на спокойствие.  Детските кътове (или плейграунди) набират голяма популярност по целия свят и все повече собственици взимат решение за изграждането на такъв тип съоръжение в заведенията си.  Ако и вие обмисляте възможността за подобна инвестиция, може би е време да направите списък с основните неща, на които трябва да обърнете внимание преди да вземете окончателно решение.

Прочети още...

Пролетно зареждане на градински мебели

С наближаването на пролетта започва и подготовката за летния сезон. И докато едни се отдадоха на заслужен отдих през зимните месеци, при нас работата не спира! През новия сезон ще имате възможност лично да разгледате новите ни предложения на градински мебели от естествен и изкуствен ратан в обновения ни шоурум в Слънчев Бряг. Там колегите ни ще ви запознаят с всички наличности и ще ви помогнат да направите правилният избор на градинска мебел. И така, какво ново всъщност ще откриете през настоящия сезон?

Градински мебели от изкуствен ратан

128 bql baron 79 bql nova masa baron 2
През месец април ще можете да се насладите на новото ни зареждане с мебели от изкуствен ратан. Новите комплекти, които пристигнаха в края на март се предлагат в цветове венге и бяло, като отново ще имате възможността да изберете сами вида на масата – квадратна или кръгла. Миналогодишните ни бестселъри BR79 и BR88 вече също са налични. Поради големия интерес към BR128 тази година в складовата ни база ще откриете комплекта не само в цвят венге, но и в бяло. Комплектът набира популярност на българския пазар и най – вероятно ще се изчерпа бързо, за това побързайте!

Градински мебели от естествен ратан

Градински комплект Борнео Градински комплект Рива
За наближаващият сезон помислихме и за това, какво ново от света на естествения ратан можем да ви предложим. Новите комплекти „Рива“ и „Пеланги“ са с по овални фори и се предлагат в натурален светъл ратан. Градинският комплект „Борнео“ от своя страна е изработен от тъмен ратан, като към комплекта са включени и изчистени бели възглавници. Не забравяйте да обърнете внимание и двата модела „Бахама“, които са тотален хит в Румъния!

Шоурум


showroom 1 showroom 2

Ние обичаме да глезим клиентите си и бихме желали да се чувствате като у дома си, когато ни посещавате. За това през зимните месеци ние се постарахме да реновираме изложбената ни зала в Слънчев Бряг, която вече е налице! В шоурума ни ще откриете мостри на различни комплекти от ратан и изкуствени растения, храсти и дръвчета.
Ще се радваме да ни посетите и разгледате новостите, които фирма Барон ви предлага!

showroom 3 showroom 4

Не знаете къде се намира шоурумът ни ? Научете как да стигнете като цъкнете тук.
Нямата възможност да ни посетите? Вижте всичките ни предложения в сайта ни или на нашата фейсбук страница Барон.

5 полезни трика, с които да накарате градината си да изглежда по - голяма

Една от последиците на това да имаш по - голяма къща често е свързана с по - малкото пространство за градина. И ако нямате възможност да разширите градината си, то ние можем да ви предложим няколко варианта как да използвате максимално пространството, с което разполагате. Вижте пет умни и напълно изпълними идеи, с които да оптимизирате пространството си в градината.

Пейки

Не ограничавайте местата за сядане в градината единствено със столове. Вградените пейки мога да осигурят същия комфорт, от който се нуждаете. Този тип пейки ще ви спестят доста място, като в същото време ще ви осигурят местата за сядане, от които се нуждаете. Вградените пейки имат по - чист, спретнат външен вид, от повечето столове. Те могат да бъдат с по - проста или сложна изработка, като изборът е изцяло ваш! Не е нужно да се ограничавате и само с прави линии - на пазара има изобилие от извити пейки, които ще направят градината ви да изглежда дори по - голяма, от колкото всъщност е!

buil in bench 1

Сгъваеми мебели

Ако не желаете претрупана градина с мебели, които са почти винаги празни, може би е добре да помислите за сгъваеми мебели? С тяхна помощ ще получите удобство, стил и гъвкавост всеки път, когато вие и вашата градина имате нужда от това. Добре е тук да заложите на здравата, но много красива тиковата дървесина.

folding furniture 2

Вертикални градини

Ако разполагате с малко или дори никакво място, но все пак искате градината ви да е пълна с живот, то вертикалните градини са правилният избор за вас. Вертикалното озеленяване включва отглеждането на растения във висящи саксии, огради и стени покрити с лиани или други пълзящи растения. Това ви дава повече свободно пространство, като в същото време прави градината ви да изглежда по - голяма. Освен нестандартен вид на вашата градина, с помощта на вертикалното озеленяване ще придадете и нотка динамичност на пространството, което със сигурност ще се хареса на вашите гости.

vertical garden 2

Аксесоари

Внимателно подбрани и добре поставените акценти могат да създадат илюзии, които ще направят градината ви да изглежда по - голяма, по - вълнуваща и много по - просторна.

Един от ключовете за постигне на това е повторението, което заблуждава окото. Последователните цветови схеми, подбора на светли  саксии и повтарящи се растения създават чувство за единство в градината.

И говорейки за цветове, боядисвайки оградата си в тъмни тонове, ще разкриете красотата на пейзажа, създавайки илюзия на безкрайност във вашата градина.

Ако огледалото на една стена може да направи една стая да изглежда по - голяма, защо да не може да направи същото и във вашата градина? Много опитни градинари вече са подложили това на опит и резултатът е следният: единствено небето е граница на огледалната рамка. Независимо дали искате да създадете илюзията, че оградата ви е по - дълга или пък искате да скриете част от навеса, трябва да сте сигурни, че растенията пред огледалата ще създадат илюзията, че разполагате с много повече зеленина.

mirrors in the garden

Правоъгълни саксии

Когато чуят за саксии, повечето хора правят асоциации с класическите кръгли глинени саксии, но те не е нужно да бъдат такива. Ниските правоъгълни саксии са чудесен вариант за малки и тесни пространства. Те могат да бъдат поставяни върху первази и парапети, като освен, че ще ви спестят място, ще накарат и градината ви да изглежда по - дълга или широка.

rectangular planting pots

Подходящи ли са градинските мебели от ратан за обзавеждане на заведения?

градински мебели

Чудили ли сте се някога какъв тип градински мебели са подходящи, при избора за обзавеждане на заведения? През летния сезон и слънчевите дни като цяло, много от хората предпочитат да се хранят на открито. За да е приятно посещението на клиента в ресторанта Ви например, освен хубава храна и приятно време, ще се нуждаете и от комфортна обстановка и удобство. И докато дървените столове и пейки са твърди, точно толкова колкото са нестабилни и пластмасовите, то градинските мебели от изкуствен ратан са меки, удобни, но достатъчно здрави и стабилни за да накарат всеки да се потопи в една наистина приятна обстановка.

На пазара се предлагат различни ратанови маси и столове, както и цели комплекти изработени специално за хранене. С тях ще можете да съчетаете комфорта на меката мебел и да запазите изисканият вид на заведението си и в откритите зони. Като допълнение към това, много от ратановите комплекти са изключително компактни и заемат много малка част от иначе ограниченото място, с което разполагаме. Пример за това са квадратните комплекти от ратан, които са изключително компактни. Стандартно, масите са със стъклен плот, които освен че е много стабилен, се почиства лесно и не е нужно да се прибира през зимата. След употреба, столовете се прибират много близко до масите, като образуват квадрат и освобождават значително пространство.

Градинските мебели не са само маси и столове

Градинските мебели отдавна не са просто маси и столове, които седят в градината. Хората освен за чаша кафе или бърз обяд в почивката, често обичат да прекарват свободното си времето на открито. Собственикът на заведение винаги трябва да осигури нужният комфорт за клиента си, независимо дали той има намерението да прекара свободното си време с приятели, книга или дори да събере малко тен на плажа. Да, прочетохте правилно, градинските мебели са изключително подходящи и за плажа. Както сме споменавали и по - рано, те са изключително удобни и се почистват лесно. Като бонус към това прибавете и леката им конструкция и ще получите чудесна мебел за отдих на всякакъв тип открити места. Градинските мебели не се ограничават само до столовете и масите, те могат да бъдат още и шезлонги, легла за припек и дори люлки. Много от заведенията, както на морето така и в столицата например, вече обзаведоха заведенията си с ратанови люлки. Те са изключително удобни и придават допълнителен стил на екстериора Ви.  Най - хубавото, е че се съчетават чудесно с останалите градински мебели от ратан без да развалят цялостната визия на заведението.

С какво градинските мебели от изкуствен ратан превъзхождат тези от естествен ратан

градински-мебели-от-изкуствен-ратан

Градинските мебели от ратан са може би най-предпочитаните мебели за обзавеждане на заведения на открито.
Независимо дали търсите съвременен дизайн или искате нещо по традиционно, градинските мебели от ратан са отличен избор за обзавеждане на всякакъв тип заведения на открито.
Издръжливи, здрави и практични, мебелите от ратан са не просто функционални, но и много атрактивни.

На пазара могат да бъдат намерени различни видове мебели ратан, но може би най-популярните са класическите градински мебели от естествен и изкуствен ратан.
И докато градинските мебели от естествен ратан звучат като очевиден избор за обзавеждане на заведения и летни градини, то не трябва да забравяте, че естественият материал, колкото и издръжлив да е той, се влияе от метеорологичните условия. Отглеждан в тропическите райони по целия свят, естественият ратант е екологично чист продукт, които се добива изключително лесно. Силната еластичност на продукта, както и приятният му външен вид, го правят предпочитан продукт, но по-скоро за вътрешно ползване. Това е така, защото, както всеки друг естествен продукт, ратанът се влияе от климата. Високата влага може да причини мухъл или гниене на ратанът и да го повреди, точно толкова колкото и силното слънце, от което цветовете избледняват.

Всичко това показва, че мебелите от естествен ратан трябва да бъдат добре защитени по време на дъжд, студено време или силно слънце, което ги прави по–малко предпочитани при обзавеждането на заведения. Изкуственият ратан, от друга страна, е напълно подходящ за използване както на открито, така и вътре в самите заведения. Изключително добре изработени, градинските мебели от изкуствен ратан, наподобяват досущ мебелите от естествен ратан, с тази разлика, че са много по-издръжливи и не се влияят от климата около тях. Те не избледняват, когато са изложени на силно слънце и могат да не се прибират през цялата година. Градинските мебели от изкуствен ратан също така не се влияят и от дъжд и резки промени в температурата. Едно от най-големите им предимства е може би това, че не трябва да се притеснявате за насекомите, които иначе биха прояли дървените мебели например. Мебелите от изкуствен ратан са чудесен избор и за обзавеждане на закрити помещения, поради факта, че се поддържат изключително лесно. Всичко това, прави мебелите от изкуствен ратан предпочитан избор при обзавеждане на заведения.

6 ползи от трамплините, за които може би не знаете

trampolineblog1Децата обичат тръпката от отскоците от трамплина, скачайки високо във въздуха, а ние – факта, че по този начин получават добра тренировка и изразходват неизчерпимата си енергия! Редакторът на Брисбейн Кидс, Наярии Стърлинг, е разучила и събрала следните ползи от скачането на трамплин, за които може би не сте чували.


1. Скачането на трамплин е най-ефикасната и ефективна форма на тренировка
Според НАСА, (а те знаят за какво говорят), упражненията с отскок като скачането на трамплин са „най-ефикасната, ефективна форма на упражнение измислена до този момент“. Всъщност, проучванията им откриват, че 10 минути скачане на трамплин са по-добра тренировка от половин час тичане. Всички желаем децата ни да бъдат активни и здрави, и ако НАСА казват, че този начин дава най-добри резултати, тогава кои сме ние, за да спорим?!

2. Скачането на трамплин спомага за развитието на двигателните умения
Скоците върху трамплин са страхотен начин за развитието на двигателните умения при децата, което е страхотно за тях, като също така, те могат да бъдат още по-ползотворни при деца със специални нужди. Скачането на трамплин е идеален начин развитието на мускулите, за подсилване на костите и укрепването на ставите.

3. Трамплинът е страхотен начин за развитие на координацията и баланса
Скачането върху трамплин създава постоянно сменящ се център на тежестта, на който децата трябва бързо да реагират чрез коригиране на позицията си. Известно е, че това драстично подобрява тяхната координация и баланс, което ще им бъде от полза във всички физически активности за напред.

4. Скачането облекчава стреса
Погледнато отстрани, скачането върху трамплин е забавно и е чудесен начин да се отпуснете след тежък ден в училище (или офиса!). Но на по-дълбока основа, концентрацията, забавлението и повтарянето на отскоците върху трамплина са чудесен начин за развитие на сетивните умения. За децата със сетивни проблеми, скачането върху трамплин е много ефективно в това да им помогне да преудолеят стреса и да се чувстват по-спокойни.

5. Трамплинът може да стимулира децата да учат
Освен да успокоява децата и да подобрява концентрацията им, трамплинът може и ясно да подобри стимулацията на децата да учат. Трамплините сами по себе си могат да бъдат средство, което подканва към учене. Пресмятане, скачане върху оцветени форми и следване на насоки (например играта „Саймън каза“) са само някои от начините, които обучават децата по време на игра.

6. Трамплинът може да повлияе на академичния успех
Хората често са изненадани, когато чуят, че способността на детето им да учи може да бъде силно повлияна от това до каква степен детето има способността да контролира тялото и движенията си. Скачането на трамплин е страхотен начин за подобрение на тези качества и дава на децата по-добър шанс за академичен успех.

Източник: Brisbane Kids

Ратанът през годините - или кратка история на мебелите от ратан

articlerattanРатанът е един от най-популярните материали за производство на мебели. Неговата адаптивност и екзотична естетика го правят чудесен избор при обзавеждане на всякакъв тип помещения. Той е един от най-добрите начини да се създаде тропическа атмосфера във всеки дом или заведение, без значение къде се намират те. Харесвате и използвате мебелите от ратан, но знаете ли каква е тяхната история? Ако отговорът е не, то непременно трябва да прочете следващите редове.


История на ратановите мебели
Ратанът става изключително популярен през 19-ти век в Британската империя. Много семейства, които някога са живели в азиатските и тропическите страни се завръщат в Англия, като заедно със себе си те взимат и своята мебел от бамбук и ратан. Поради хладния климат на Острова, първоначално ратановите мебели са се използвали за вътрешно обзавеждане.
В началото на 20-ти век, мебелите от ратан започват да се появяват и в САЩ, като това се дължи на пътници, които вземат със себе си от Великобритания различна мебел. Ранните дизайни на ратановите мебели са направени във викториански стил. Голяма част от холивудските сценографи започват да използват ратановите мебели в сцени на открито, защото публиката жадувала за екзотични земи пълни с романтика и приключения.

Поради популярността на мебели от ратан в киното, търсенето им се увеличава драстично. Известния дизайнер Паул Франкел започва да създава нови дизайни на ратанови мебели. Компании в Южна Калифорния бързо възприемат неговите идеи и започват да създават свои собствени уникални дизайни.
Гледали ли сте филма Ferris Bueller’s Day Off или популярния телевизионен сериал The Golden Girls? Мебелите от ратан намират място и в двете продукции. Много хора не осъзнават, че тези мебели са били действително реставрирана мебел, произведена през 50-те. Това показва колко издръжлив е този материал. Използването на ратан във филми, телевизията и поп културата, подновяват интереса през 80-те, който и до днес е все още популярен сред многобройните колекционери.
Колекционерите се интересуват от различни видове специфични дизайни. Те ги намират за съблазнителни заради начина, по който мебелите от ратан изглеждат след толкова много години. Като негов плюс отбелязват и лесното им съхранение и поддръжка.

Интересни факти за ратана, които може би не знаете

 rattan canes stored in the warehouse 445107Хиляди хора по целия свят използват ратан, но знаят ли те как се добива ратанът? Дърво ли е ратанът или храст? За какво друго освен мебели, се използва ратанът? На тези и още много други въпроси ще намерите отговор тук.

Дърво или храст е ратанът

Краткият отговор е нито едно от двете.
Това не е от нещата, които бихте намерите в задния си двор. Ратанът е пълзящо растение, наподобяващ лоза, което се среща често в тропическите джунгли на Китай, Малайзия и Азия.

Ратанът се определя най - лесно чрез докосване. Стъблата му варират от 1 до 5 см в диаметър. Дължината на стъблата достига до 150м. Техните качества се доближават много до тези на бамбука, с тази разлика, че ратановите стъбла не са кухи.

Добив на ратан

Ратанът е популярен материал, защото е много евтин. Неговата икономическа стойност спомага за опазване горите, защото е алтернатива на изсичането на дърветата. Голямо предимство на този материал е, че той се добива изключително лесно. За добива на ратан се изискват обикновени сечива, като към това може да прибавите и лесен и бърз транспорт. Друго голямо преимущество на ратана е, че той расте много по - бързо от другите видове тропическа дървесина. Това го прави идеален за поддържане на горите и тяхното опазване.
След добиването му, кората на ратана се отстранява и се нарязва на 4-метрови дължини. След това стъблата се изсушават на слънце и се съхраняват за обработка. Дългите стъбла се изправят, класират се по качество и диаметър и след това се транспортират до производителите на мебели.

За какво се използва ратанът

Изкуства и занаяти

Физичните свойства на ратана го правят популярен избор за занаятчийски и художествени произведения. Ратановите кошници и кашпите са само част от декорациите, които могат да бъдат създадени от този материал.
Трайността и устойчивостта на ратана го правят популярен и сред бойните изкуства. Във Филипинските бойни изкуства ратанът се използва за направата на тренировъчни оръжия.

Подслон

Много от местните жители използват ратан при изработката на жилища заради неговата здравина. Ратанът е евтин и се поддържа лесно, което го прави предпочитан избор при изграждането на жилища, особено в селските райони.
Някои благотворителни организации използват ратана като основен строителен материал, заради ниската му цена.

Източник на храна и лечебни свойства

Плодът на различни сортове ратан е с червен цвят и се нарича "кръвта на дракона". В района на Средиземноморието, плодът се използва за оцветител, също така се използва и в медицината.
Местни жители използват сока от цвета за лекуване на рани, треска, язви и дори екзема.

Ратан и науката

В началото на 2010 г. учени от Италия обявиха, че ратанът ще бъде тестван в процеса при изработка на изкуствени кости. Процесът трае 10 дни, като се произвежда почти точно копие на костен материал. Направени са тестове върху животни, като не е имало признаци на отхвърляне на материала. Програмата е финансирана от Европейския съюз.

Мебелите от ратан

Използването на ратан за изработка на мебели е нещо, което не бива да се пропуска. Златистият му цвят озарява всяко помещение, като в същото време придава усещане за тропически рай. Ратанът е много гъвкав и лесен за обработка, което позволява на дизайнерите да опитват нови и различни неща.
Ратанът е и много лек материал, а в същото време е много издръжлив. Неговата лекота позволява лесно преместване. Може би един от най - големите плюсове на мебелите от ратан е фактът, че те издържат на почти всички метеорологични условия независимо от климата. Ратанът има и естествена устойчивост против всякакъв вид насекоми.

Ратан и вие

Ратанът е един от най-приспособимите материали. Освен, че с него се създават мебели, той дава и подслон на хората в селските райони, както и различни медицински облаги, от които човек може да се възползва. Добивът на ратан е много голям, което го прави алтернатива на дървесния материал. Без значение дали искате да пренесете тропическо усещане във вашето заведение или просто търсите удобен диван за лятната си градина, ратанът винаги ще ви предостави множество опции, от които да избирате.

Контакти

iconfinder viber social media icons 2986069+359 895 122 292
+359 894 471 995
           +359 879 898 990

iconfinder Tilda Icons 1ed mail 3586360 sales@baron.bg
marketingbaron2@gmail.com
               baronsales2@gmail.com

Офис Хасково; ул. Балкан 2
Складова база - Бургас
Зад разсадника на Бургасцвет

Доставка Еконт -20%

доставка с еконт -20%