Skip to main content

Интересни факти за ратана, които може би не знаете

 rattan canes stored in the warehouse 445107Хиляди хора по целия свят използват ратан, но знаят ли те как се добива ратанът? Дърво ли е ратанът или храст? За какво друго освен мебели, се използва ратанът? На тези и още много други въпроси ще намерите отговор тук.

Дърво или храст е ратанът

Краткият отговор е нито едно от двете.
Това не е от нещата, които бихте намерите в задния си двор. Ратанът е пълзящо растение, наподобяващ лоза, което се среща често в тропическите джунгли на Китай, Малайзия и Азия.

Ратанът се определя най - лесно чрез докосване. Стъблата му варират от 1 до 5 см в диаметър. Дължината на стъблата достига до 150м. Техните качества се доближават много до тези на бамбука, с тази разлика, че ратановите стъбла не са кухи.

Добив на ратан

Ратанът е популярен материал, защото е много евтин. Неговата икономическа стойност спомага за опазване горите, защото е алтернатива на изсичането на дърветата. Голямо предимство на този материал е, че той се добива изключително лесно. За добива на ратан се изискват обикновени сечива, като към това може да прибавите и лесен и бърз транспорт. Друго голямо преимущество на ратана е, че той расте много по - бързо от другите видове тропическа дървесина. Това го прави идеален за поддържане на горите и тяхното опазване.
След добиването му, кората на ратана се отстранява и се нарязва на 4-метрови дължини. След това стъблата се изсушават на слънце и се съхраняват за обработка. Дългите стъбла се изправят, класират се по качество и диаметър и след това се транспортират до производителите на мебели.

За какво се използва ратанът

Изкуства и занаяти

Физичните свойства на ратана го правят популярен избор за занаятчийски и художествени произведения. Ратановите кошници и кашпите са само част от декорациите, които могат да бъдат създадени от този материал.
Трайността и устойчивостта на ратана го правят популярен и сред бойните изкуства. Във Филипинските бойни изкуства ратанът се използва за направата на тренировъчни оръжия.

Подслон

Много от местните жители използват ратан при изработката на жилища заради неговата здравина. Ратанът е евтин и се поддържа лесно, което го прави предпочитан избор при изграждането на жилища, особено в селските райони.
Някои благотворителни организации използват ратана като основен строителен материал, заради ниската му цена.

Източник на храна и лечебни свойства

Плодът на различни сортове ратан е с червен цвят и се нарича "кръвта на дракона". В района на Средиземноморието, плодът се използва за оцветител, също така се използва и в медицината.
Местни жители използват сока от цвета за лекуване на рани, треска, язви и дори екзема.

Ратан и науката

В началото на 2010 г. учени от Италия обявиха, че ратанът ще бъде тестван в процеса при изработка на изкуствени кости. Процесът трае 10 дни, като се произвежда почти точно копие на костен материал. Направени са тестове върху животни, като не е имало признаци на отхвърляне на материала. Програмата е финансирана от Европейския съюз.

Мебелите от ратан

Използването на ратан за изработка на мебели е нещо, което не бива да се пропуска. Златистият му цвят озарява всяко помещение, като в същото време придава усещане за тропически рай. Ратанът е много гъвкав и лесен за обработка, което позволява на дизайнерите да опитват нови и различни неща.
Ратанът е и много лек материал, а в същото време е много издръжлив. Неговата лекота позволява лесно преместване. Може би един от най - големите плюсове на мебелите от ратан е фактът, че те издържат на почти всички метеорологични условия независимо от климата. Ратанът има и естествена устойчивост против всякакъв вид насекоми.

Ратан и вие

Ратанът е един от най-приспособимите материали. Освен, че с него се създават мебели, той дава и подслон на хората в селските райони, както и различни медицински облаги, от които човек може да се възползва. Добивът на ратан е много голям, което го прави алтернатива на дървесния материал. Без значение дали искате да пренесете тропическо усещане във вашето заведение или просто търсите удобен диван за лятната си градина, ратанът винаги ще ви предостави множество опции, от които да избирате.

ратан, факти