Skip to main content
 Как да изберем правилната форма за маса

Как да изберем правилната форма за маса? (3 неща, на които да обърнем внимание)


Формата, естествено се определя от наличното пространство и предпочитанията. За ваше улеснение, тук сме събрали най-важното, което трябва да знаете, за да направите правилния избор.

Правоъгълна маса

masa ot masivno dyrvo

Правоъгълните маси са най-често срещаните, понеже повечето стаи са правоъгълни. Идеален избор при нужда за настаняване на повече от 4 души. Ако имате голям списък с близки, които да настаните, то това би било добро решение. Важно е тук да се обърне внимание дали стаята, в която ще е масата е достатъчно голяма, за да не заеме прекалено голяма част от свободното пространство.  

Размери: Стандартните размери варират в зависимост от желаната големина. Най-използваните и желани размери са 120*80; 140*80; 160*80; 200*80(90)см. За открити просторни пространства и настаняване на 10 души е предпочитан размерът 400*100(90)см.

Квадратна маса

kvadratna masa masiv

Квадратните стоят най-добре в квадратни стаи и са добър избор, ако нямаме голям списък от гости. Симетричността на масата я прави особено подходяща за голяма част от стаите, независимо от останалата част от обзавеждането, понеже често не се набива толкова на очи. Може лесно да се премести в някой ъгъл, когато не е необходима, затова е и подходяща, когато се използва от малък брой хора или 

когато не е необходима всеки ден.

Размери: Стандартните размери са 60*80см. Този размер често е предпочитан от ресторантьори за настаняване на двама души. Размеът 80*80см е достатъчен, за да събере четирима души. Също използвана комбинация е 90*90см, а по-рядко срещана е 100*100см, поради по-обширното място, което заема – предпочитана е главно от просторни заредения, често за открити пространства.

Кръгла маса

кръгла маса от масивно дърво

Всички сме чували за Кръглата маса на Артур, на която всички са равни. Както знаем на тази маса няма определено място за някого и никой не е поставен в позицията различна от другите. От това лесно можем да разберем, че тя е перфектна, за да се чувстваме уютно около нея заедно с близки хора. Също така, това, че тя не заема много простванство я прави подходяща за почти всякакви стаи, особено за по-малките такива.

Овална маса

овална маса от масив

Също както правоъгълната, тя може да побере повече хора, но пространството, което заема е по-малко, заради липсата на ъгли. Подходяща е за по-просторни места, а плюсът е, че не трябва да се притеснявате, че някой може да се нарани в някой ръб.

За да изберем най-правилната форма трябва да:

  1. Сме сигурни с какво свободно пространство разполагаме; Затова най- добре е да знаем размерите на стаята, също и размерите на пространството, което искаме масата да заема.
  2. Решим за какво точно ни трябва масата. Дали ще е за семейни вечери, дали ще я сложим до прозореца за следобедното кафе или пред дивана, за да се наслаждаваме на вечерите с приятели и някоя настолна игра
  3. Преценим дали тази форма би стояла добре до останалата част от обзавеждането и не нарушава естетическия вид на стаята

 

съвети, дом и градина