Skip to main content
Как да изберем правилния плейграунд

Как да изберем правилния плейграунд?

Ако сте собственик на заведение и вашата клиентела включва родители с малки деца, може би сте се поинтересували от детските кътове и това да предоставите на децата възможност да играят на воля, докато техните родители се наслаждават на времето, прекарано при вас на спокойствие.  Детските кътове (или плейграунди) набират голяма популярност по целия свят и все повече собственици взимат решение за изграждането на такъв тип съоръжение в заведенията си.  Ако и вие обмисляте възможността за подобна инвестиция, може би е време да направите списък с основните неща, на които трябва да обърнете внимание преди да вземете окончателно решение.

 1. Помещението – това със сигурност е едно от основните неща, на които трябва да обърнете внимание. Прегледайте архитектурните планове на помещението, в което смятате да изградите плейграунда и преценете кое е най – подходящото място за целта. Това ще ви даде по – ясна представа за размерите на съоръжението и формата на плейграунда и ще улесни процеса на избор на вътрешен детски кът. Ако в помещението има колони, бар плотове или нещо друго, което мислите, че може да попречи на изграждането на плейграунда, просто ги отбележете и обсъдете с фирмата, която ще извършва монтажа. Трябва да имате предвид, че това може да окаже влияние на дизайна на детския кът, но не и върху монтажа.
  architecture drawing
 2. Обзавеждането в помещението – освен ако не сте собственик на хотел с обособено помещение за игра на малчуганите, най – вероятно имате сепарета, маси, столове и друг тип търговско обзавеждане. В този случай е добре да съобразите разположението на мебелите с това на плейграунда. Трябва да имате предвид, че е нужно да оставите достатъчно свободно пространство пред входа на плейграунда или друга открита част. Понякога дизайнът на детския кът може да включва пързалка, която е изнесена извън него. В този случай е нужно да осигурите минимум два метра празно пространство, за да подсигурите безопасността на децата.  За това обмислете добре текущия дизайн на помещението и при нужда се консултирайте с дизайнер и фирмата, която ще извършва монтажа, за да сте сигурни, че сте спазили всички изисквания и имате нужната функционалност.
  Cafeteria view
 3. Формата на съоръжението – след като сте избрали мястото, на което ще поставите съоръжението и сте взели под внимание останалото обзавеждане в помещението би следвало в съзнанието ви да започне да се оформят границите на проекта. Тук вече може да помислите за формата на детския кът. Стандартно плейграундите са с квадратни, правоъгълни или Г-образни форми. Това обаче съвсем не бива да ви ограничава в избора на съоръжение.  Ако избраното от вас място е в ъгъл или стената има чупка, колона или друго препятствие трябва да знаете, че това не би представлявало да бъде какъвто и да е проблем. Всички детски съоръжения могат да бъдат изработени под всякаква форма, в зависимост от вашите нужди и спецификите на помещението, с което разполагате.
  baron playgrounds
 4. Ако вече сте изпълнили горните стъпки може да започнете да планирате и вашето Оборудване за детски кът. Може би вече сте разгледали примерни проекти на вътрешни детски кътове и сигурно сте забелязали, че всички те имат няколко стандартни елеманта. Да точно така! Във всеки плейграунд стандартно има поне една пързалка, басейн с топки, различен модел стълбички, които водят към втория етаж на плейграунда и меки играчки или препятствия в различни форми. В зависимост от размерите и формата на вашия детски кът ще можете да се ориентирате какво може да включите в него. Например една стандартна права пързалка след монтаж заема 150см от вашия плейграунд. Като вземете и предвид, че трябва да оставите още два метра пред пързалката, бързо ще се ориентирате къде може да се монтира тя. Басейнът с топки обикновено е разположен под пързалката, за да падат на меко малчуганите, когато се спускат по улея за пързалка.  Можете лесно да определите и входа на съоръжението, като просто изберете страната, от която искате да влизат децата. Добре е да запомните, че въпреки личните ви предпочитания, трябва да имате предвид, че има няколко технологични принципа, които да гарантират функционалността на вашето съоръжение и е добре да обсъдите вашия проект с фирмата, с която смятате да работите.
  polyethilen balls
 5. Бюджетът – може би най – важният аспект за по – голямата част от бъдещите собственици на детски кътове е бюджетът. След като сте изградили идейния си проект е време да помислите и над това с какви ресурси разполагате за изграждането на плейграунда. Добре е да обмислите внимателно възможните варианти, преди да предприемете действия и ние сме тук, за да помогнем! Ако нямате вече фиксиран бюджет, с който разполагате, е добре да обърнете внимание на няколко аспекта:
 • Колко ще ви струва съоръжението – цената на плейграунда зависи от неговите размери и включеното оборудване. Трябва да знаете, че различните търговци може да използват различни начини за ценообразуване и ние ви съветваме да поискате оферта от всеки, за да получите най – добрата за вас цена.
 • Каква е цената за доставка – дори и фирмата, с която работите да е от вашия град или има офис там, е добре да предвидите бюджет за доставка. Фирмите, с които ще се свържете най – вероятно ще ви предложат цена за нея. Ако не я видите в офертата се свържете с тях и обсъдете възможните варианти.
 • Монтаж на съоръжението – това е друг разход, на който трябва да обърнете внимание. Понякога (както при нас например) компаниите предлагат комбинирана цена за доставка и монтаж, но това не е задължително за всички търговци. Ако бюджетът ви е ограничен, но разполагате с монтажен екип под ръка, трябва да знаете, че можете да откажете тази услуга. Въпреки това ние силно препоръчваме да се опитате да включите това във вашия бюджет, тъй като това ще ви спести значително време и нерви.
 • Има ли други разходи, за които трябва да знам – добре е да сте запознати с всички разходи, които ще възникат при изграждането на съоръжението. Ако това е първият плейграунд, който изграждате най – вероятно не сте запознати с документацията прилежаща към него. След монтажа всеки детски кът трябва да мине проверка от независима организация, която да потвърди неговата безопасност. В България има няколко фирми, като RoSpa например, които се занимават с това. Изкарването на технически паспорт на съоръжението се заплаща отделно от съоръжението и варира от 450 до 700 лв, в зависимост от това коя фирма сте избрали. Ако не сте сигурен към коя организация да се обърнете не се притеснявайте да се свържете с фирмата, от която сте закупили детския кът, за да ви дадат препоръки, а понякога и съдействие за изкарване на нужните документи.

След преминаването на посочените стъпки вече трябва да сте добили представа как точно ще изглежда вашият нов детски кът и какви препятствия може да срещнете по пътя. Ако все още не сте съвсем сигурни какво точно търсите и имате нужда от помощ, не се притеснявайте да ни попитате!

съвети, детски кътове , плейграунди