Skip to main content
Сушене на дървесина

Сушене на дървесина

Сушене на дървесина

Сушенето на дървесина е процес, който намалява количеството на влага в дървото преди да бъде използвано по предназначение. Има два начина за сушене – в сушилня (гореща пещ) и естествено сушене, което е по-традиционният начин.

Има две главни причини да бъде предприето изсушаване:

  • Дърво за изгаряне – трябва то да е добре изсъхнало, преди да се изгори. Тук свиването или напукването на дървото не е проблем.
  • За дърводелство – за производството на мебели, инструменти и други. В този случай е важно процесът на сушене да е правилно извършен.

Сушилня

Сушилнята има няколко предимства – дървесината се изсушава по-равномерно заради контролираната температура и въздушното течение. Най-често външната част на дървото съхне по-бързо от сърцевината, а използвайки сушилня се позволява всичко да се случва на равни темпове за не голям период от време.

sushene darvesina

Време: По-бърз процес е от естественото сушене – отнема месец за пълно изсушаване.

Сушилнята може да причини повреди по дървения материал, ако процесът на сушене не е оптимално изпълнен. Външният слой може да започне да изсъхва по-бързо от вътрешния и може да остане влажен.

Естествено съхнене

Плюсът на този метод е по-ниската му цена. Въпреки това има и няколко минуси – в зависимост от времето и метеорологичните обстоятелства може да се появят няколко увреждания по дървото. Горещото време и сухите ветрове могат да причинят напуквания и нацепвания по ръбовете краищата.

Време: Също така това е и доста по-бавен процес – отнема година, за да изсъхне дървеният материал.

И двата начина са добри, когато са извършени по правилен начин, и резултатът е на лице.

Ние от Барон разчитаме винаги на качествено изсушен дървен материал, който да ни служи за работа.