Skip to main content

5 полезни трика, с които да накарате градината си да изглежда по - голяма

Една от последиците на това да имаш по - голяма къща често е свързана с по - малкото пространство за градина. И ако нямате възможност да разширите градината си, то ние можем да ви предложим няколко варианта как да използвате максимално пространството, с което разполагате. Вижте пет умни и напълно изпълними идеи, с които да оптимизирате пространството си в градината.

Пейки

Не ограничавайте местата за сядане в градината единствено със столове. Вградените пейки мога да осигурят същия комфорт, от който се нуждаете. Този тип пейки ще ви спестят доста място, като в същото време ще ви осигурят местата за сядане, от които се нуждаете. Вградените пейки имат по - чист, спретнат външен вид, от повечето столове. Те могат да бъдат с по - проста или сложна изработка, като изборът е изцяло ваш! Не е нужно да се ограничавате и само с прави линии - на пазара има изобилие от извити пейки, които ще направят градината ви да изглежда дори по - голяма, от колкото всъщност е!

buil in bench 1

Сгъваеми мебели

Ако не желаете претрупана градина с мебели, които са почти винаги празни, може би е добре да помислите за сгъваеми мебели? С тяхна помощ ще получите удобство, стил и гъвкавост всеки път, когато вие и вашата градина имате нужда от това. Добре е тук да заложите на здравата, но много красива тиковата дървесина.

folding furniture 2

Вертикални градини

Ако разполагате с малко или дори никакво място, но все пак искате градината ви да е пълна с живот, то вертикалните градини са правилният избор за вас. Вертикалното озеленяване включва отглеждането на растения във висящи саксии, огради и стени покрити с лиани или други пълзящи растения. Това ви дава повече свободно пространство, като в същото време прави градината ви да изглежда по - голяма. Освен нестандартен вид на вашата градина, с помощта на вертикалното озеленяване ще придадете и нотка динамичност на пространството, което със сигурност ще се хареса на вашите гости.

vertical garden 2

Аксесоари

Внимателно подбрани и добре поставените акценти могат да създадат илюзии, които ще направят градината ви да изглежда по - голяма, по - вълнуваща и много по - просторна.

Един от ключовете за постигне на това е повторението, което заблуждава окото. Последователните цветови схеми, подбора на светли  саксии и повтарящи се растения създават чувство за единство в градината.

И говорейки за цветове, боядисвайки оградата си в тъмни тонове, ще разкриете красотата на пейзажа, създавайки илюзия на безкрайност във вашата градина.

Ако огледалото на една стена може да направи една стая да изглежда по - голяма, защо да не може да направи същото и във вашата градина? Много опитни градинари вече са подложили това на опит и резултатът е следният: единствено небето е граница на огледалната рамка. Независимо дали искате да създадете илюзията, че оградата ви е по - дълга или пък искате да скриете част от навеса, трябва да сте сигурни, че растенията пред огледалата ще създадат илюзията, че разполагате с много повече зеленина.

mirrors in the garden

Правоъгълни саксии

Когато чуят за саксии, повечето хора правят асоциации с класическите кръгли глинени саксии, но те не е нужно да бъдат такива. Ниските правоъгълни саксии са чудесен вариант за малки и тесни пространства. Те могат да бъдат поставяни върху первази и парапети, като освен, че ще ви спестят място, ще накарат и градината ви да изглежда по - дълга или широка.

rectangular planting pots

градинско обзавеждане, градина, растения, изкуствени цветя, дом и градина