Skip to main content

6 ползи от трамплините, за които може би не знаете

trampolineblog1Децата обичат тръпката от отскоците от трамплина, скачайки високо във въздуха, а ние – факта, че по този начин получават добра тренировка и изразходват неизчерпимата си енергия! Редакторът на Брисбейн Кидс, Наярии Стърлинг, е разучила и събрала следните ползи от скачането на трамплин, за които може би не сте чували.


1. Скачането на трамплин е най-ефикасната и ефективна форма на тренировка
Според НАСА, (а те знаят за какво говорят), упражненията с отскок като скачането на трамплин са „най-ефикасната, ефективна форма на упражнение измислена до този момент“. Всъщност, проучванията им откриват, че 10 минути скачане на трамплин са по-добра тренировка от половин час тичане. Всички желаем децата ни да бъдат активни и здрави, и ако НАСА казват, че този начин дава най-добри резултати, тогава кои сме ние, за да спорим?!

2. Скачането на трамплин спомага за развитието на двигателните умения
Скоците върху трамплин са страхотен начин за развитието на двигателните умения при децата, което е страхотно за тях, като също така, те могат да бъдат още по-ползотворни при деца със специални нужди. Скачането на трамплин е идеален начин развитието на мускулите, за подсилване на костите и укрепването на ставите.

3. Трамплинът е страхотен начин за развитие на координацията и баланса
Скачането върху трамплин създава постоянно сменящ се център на тежестта, на който децата трябва бързо да реагират чрез коригиране на позицията си. Известно е, че това драстично подобрява тяхната координация и баланс, което ще им бъде от полза във всички физически активности за напред.

4. Скачането облекчава стреса
Погледнато отстрани, скачането върху трамплин е забавно и е чудесен начин да се отпуснете след тежък ден в училище (или офиса!). Но на по-дълбока основа, концентрацията, забавлението и повтарянето на отскоците върху трамплина са чудесен начин за развитие на сетивните умения. За децата със сетивни проблеми, скачането върху трамплин е много ефективно в това да им помогне да преудолеят стреса и да се чувстват по-спокойни.

5. Трамплинът може да стимулира децата да учат
Освен да успокоява децата и да подобрява концентрацията им, трамплинът може и ясно да подобри стимулацията на децата да учат. Трамплините сами по себе си могат да бъдат средство, което подканва към учене. Пресмятане, скачане върху оцветени форми и следване на насоки (например играта „Саймън каза“) са само някои от начините, които обучават децата по време на игра.

6. Трамплинът може да повлияе на академичния успех
Хората често са изненадани, когато чуят, че способността на детето им да учи може да бъде силно повлияна от това до каква степен детето има способността да контролира тялото и движенията си. Скачането на трамплин е страхотен начин за подобрение на тези качества и дава на децата по-добър шанс за академичен успех.

 

Източник: Brisbane Kids

факти, трамплини