Skip to main content


Инструкции за ползване и грижа на кухненските дъски от естествено дърво:

Дървените дъски никога не трябва да се поставят в съдомиялната машина или да се оставят потопени във вода за дълги периоди, тъй като дървото или лепилото могат да бъдат засегнати.Когато дъската се измие трябва да се подсуши и да не се оставя мокра дълго време. За да се предотврати напукване, дървените дъски за рязане трябва да се обработват при нормална употреба. Стандартна препоръка е 5-7 пъти годишно или според нуждите. Лекото хранително минерално масло е добър консервант за дървени дъски за рязане, тъй като помага да се предотврати проникването на вода в сърцевината . Като алтернатива може да се използва и ленено масло. Имайте предвид, че маслата на растителна основа ще гранясат и ще предизвикат неприятни миризми от дърворезните дъски.

 По принцип не се препоръчват годни за консумация чубрични растителни или маслинови масла, тъй като те обикновено са гранясали, карайки дъската да мирише и храната да се усеща с неприятен вкус. Когато са силно или дълбоко наранени, дървените дъски трябва да бъдат покрити отново, тъй като точкуването може да съдържа бактерии.